16 Şubat 2009 Pazartesi

Biz Kimiz


Sanırsam bloga ilk olarak kim olduğumuzu tanıtarak başlamak gerekiyor. Yoğunluktan buna ancak fırsatımız oldu. Yaklaşık olarak 2 yıldır Sabah- Atv ve Sabahın dergi gruplarında sendikal faaliyetler devam ediyor. Çoğunluğun sağlanması sonucu işverenle birlikte toplu sözleşmeye oturuldu. Ancak Çalık grubu toplu sözleşmenin sadece 22 maddesinde anlaşıldı. Sonrasında süreçte iş ilk önce arabulucuya gitti. Yine sonuç alınamadı. Bu esanada sendikalı arkadaşlar işten atıldı. Daha sonra grev kararı asıldı, yine sonuç yok. Çalık grubu gazetecilerin greve gideceğine, gidebileceğine inanmıyordu. Bütün görüşme talepleri sonuçsuz kalınca greve gidildi. Grev tarihi 13 şubat 2009'dur. Grevin ne kadar süreceği ise tamamiyle Sabah- Atv- Aktuel ve Cosmopolitan gibi Türkiye'nin tanınmış dergilerinin de sahibi olan Çalık Grubuna bağlı. Çünkü hep dediğim gibi Türkiye'nin en deli insanlarına çattılar.


Birincisi bu zamana gelinceye kadar sendikal ayrımcılık yaptılar. Sendikalı olan insanların telifleri kesildi. Sürekli işten atılmayla tehdit edildi. Üstelik insanlarla pazarlık yapıldı. Sendikadan ayrılın, şu kadar maaş vs. gibi. Bu bile tek başına Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre suçtur. Dergilerin Genel Müdürü Levent Tayla hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Mahkemesi önümüzdeki günlerde devam edecek.


Bu grev ve bu zamana kadar olan herşey Türkiye'nin demokrasi sınavı aslında. AB uyum yasalarına imza atan hükümetimiz sendikasız işçi çalıştırmanın suç olduğunu da imzalamış bulunuyor. Bu demek ki 2 yıla kadar sendikasız işçi klamayacak. Durum buyken olanlar için sadece traji komik demek geliyor, elimizden.


Şimdilik durumumuz bu. Hep beraber gelişmeleri göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder